Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Dia internacional contra la mutilació genital femenina.

Informació de Wiquipedia

El Dia internacional contra la mutilació genital femenina se celebra cada 6 de febrer, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS).[1]

Infotaula d'esdevenimentDia internacional contra la mutilació genital femenina
Doussou Konate (8591360901).jpg
Tipus dia internacional
Epònim mutilació genital femenina
Dia 6 de febrer
Més informació
Lloc web Lloc web oficial
Modifica les dades a Wikidata

Se celebra cada any per sensibilitzar el públic sobre aquesta pràctica. La mutilació genital femenina (MGF), del tipus que sigui, es considera una pràctica nociva i una violació dels drets humans de les nenes i les dones. L'OMS s'ha compromès a eliminar la mutilació genital femenina en el termini d'una generació, i a aquest efecte realitza activitats de divulgació, investigació i orientació dirigides als professionals de la salut i els sistemes de salut.

Es consideren mutilacions genitals femenines tots els procediments que comportin l'ablació parcial o total dels genitals externs femenins o la lesió dels òrgans genitals femenins que no responguin a raons mèdiques. La mutilació genital femenina no té beneficis coneguts per a la salut. Més aviat, s'associa a una sèrie de riscos a curt i llarg termini per a la salut física, mental i sexual, i per al benestar. La mutilació genital femenina afecta al voltant de 140 milions de nenes i dones, i cada any més de 3 milions de nenes corren risc de patir-la.

La MGF és una pràctica mil·lenària de control sobre el cos i la sexualitat de les dones que depèn més de les ètnies practicants que no pas del país d'origen. Cap creença religiosa la subscriu, tot i que hi ha persones que poden adduir aquesta premissa per tal de justificar-la.

A Catalunya

Catalunya compta amb un sistema pioner, exemple de bona pràctica a nivell internacional, que es vehicula a través del Protocol d'actuacions per prevenir la mutilació genital femenina i que implica diversos departaments de la Generalitat de Catalunya. De fet, la tasca de coordinació s'amplia als ens locals gràcies a la progressiva proliferació de taules municipals i comarcals que permeten posar en comú els casos i actuar davant possibles sospites. Actualment n'hi ha una setantena d'actives al territori.

La feina de prevenció s'articula per mitjà del Grup de treball per a l'abordatge de la MGF que s'inscriu dins de la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista, dues iniciatives promogudes pel Departament de Benestar Social i Família. Dins del Grup de treball hi participen:

No hi ha constància de l'exercici d'aquest tipus d'agressió contra les dones en territori català. De fet, es concentra als països d'origen aprofitant viatges curts o estades per vacances. D'aquí la importància d'una actuació preventiva ferma que inclogui el coneixement del viatge amb antelació, el compromís per escrit del pare i de la mare que no es practicarà cap mena de mutilació a la menor i les revisions ginecològiques a pediatria. Gràcies a modificacions del Codi Penal i de la Llei Orgànica del Poder Judicial, la MGF es pot perseguir i castigar encara que s'hagi practicat fora de les fronteres.[2]

Referències

Enllaços externs