Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Conferència "Cent anys de l'Escola Graduada a la vila d'Organyà (1913-1923)"

a càrrec de Daniel Fité Erill. Presencialment (amb aforament limitat, mascareta i distància de seguretat) i també per streaming a l'enllaç següent: https://youtu.be/8eMrF4DQFOI.

A inicis del segle XX un nou model educatiu, l'escola graduada, comença a implantar-se al nostre país de forma lenta i gradual. Aquest model educatiu que naixia per compartir espai amb l'aleshores universal escola unitària, no es consolidarà fins la segona dècada del segle XX. La vila d'Organyà serà en aquest context la pionera urgellenca en aquest nou model d'escola pública. 

 

La xerrada vol donar a conèixer la importància de la vila d'Organyà durant la segona i tercera dècada del segle XX, així com es va viure la implantació d'aquest nou model escolar en una de les poblacions més importants del Partit Judicial de la Seu d'Urgell. Un nou model educatiu que requeria una reorganització de l'espai de la fins aleshores vigent escola unitària situada a la Plaça Major de la vila. Les necessitats d'espai derivades del nou model escolar van portar a la construcció del nou edifici escolar ubicat als afores de la població, entre els anys 1918-1923. L'edifici, enguany centenari, acabaria essent conegut com a "Les Escoles Graduades". 

 

De fet, aquest estiu es compleixen cent anys d'una de les primeres cites sobre la finalització de les obres de l'edifici del nou Grup Escolar de la vila d'Organyà. El diumenge 3 de juliol de 1921 tingué lloc la Festa de la mutualitat escolar Sarradell al nou edifici escolar, aleshores en construcció. L'acte fou objecte d'una extensa crònica redactada per un dels docents de l'Escola Graduada d'Organyà. Avui cent anys més tard aquest text es converteix en un relat únic sobre l'activitat escolar i per extensió de la vida educativa i cultural de l'Organyà de l'inici de la tercera década del segle XX. D'aquest acte hom trobarà una petita ressenya del mateix autor a la revista Viure als Pirineus número 233 del mes de juliol de 2021, pàg. 10-11, amb el títol "Ara fa cent anys, la Festa de la mutualitat escolar Sarradell a la vila d'Organyà (Juliol, 2021)". 

 

La conferència també vol dedicar un merescut espai a l'educació femenina, la gran oblidada en l'àmbit rural, i posar en relleu el paper d'algunes d'aquestes primeres docents de la vila d'Organyà. Aquestes vivien sovint limitades de recursos en una lluita constant per reivindicar el paper fonamental de l'educació d'aquelles nenes, joves i adolescents que haurien de viure en un segle XX on els tradicionals rols de gènere patirien una gran i profunda transformació. 

Presencialment (amb aforament limitat, mascareta i distància de seguretat) i també per streaming a l'enllaç següent: https://youtu.be/8eMrF4DQFOI.