Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Conferència de Núria Gardenyes. La Marató de TV3 2018 pel Càncer

Projecció audiovisual i col•loqui

 • QUÈ ÉS?

  El càncer és la primera causa de mort a Catalunya entre els homes i, la segona, entre les dones. Cada dia moren 28 persones de càncer, és a dir, més de 10.000 a l'any.

  Gràcies a la investigació biomèdica, a Catalunya, la supervivència al càncer ha crescut un 7% en els últims 10 anys i la mitjana se situa, actualment, en el 55%. Però malgrat els avenços que s'han fet en tractaments, mètodes de diagnòstic i prevenció, la incidència del càncer segueix sent molt alta:

  1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindran càncer al llarg de la seva vida.

  Cal seguir investigant per millorar la supervivència de les persones que tindran aquesta malaltia.

  Què és el càncer

  Les cèl·lules del nostre cos creixen i es divideixen per formar cèl·lules noves, que reemplacen les que es van morint. Però, de vegades, aquest cicle s'altera i les cèl·lules no moren quan ho haurien de fer i creixen de forma invasiva sense els controls biològics normals del cos humà. Aquest procés s'anomena càncer. Aquestes cèl·lules poden generar tumors, envair teixits propers i escampar-se per altres parts del cos i formar una metàstasi.

  En realitat, una mateixa paraula ens serveix per referir-nos a més de 200 tipus diferents de malalties: mama, còlon, pulmó, cervell, leucèmia, limfoma, pàncrees... 

  Generalment, el càncer rep el nom del lloc del cos on comença. Si s'estén a altres òrgans o teixits es produeix el que en diem metàstasi.

  Quins tumors són els més freqüents

  En els homes, els càncers més habituals són els de pròstata (amb un supervivència del 90%), el colorectal (amb una supervivència del 55%) i el de pulmó (amb un percentatge de supervivència baix, del 15%, després de 5 anys des del moment del diagnòstic).
  En les dones, el tumor més freqüent és el de mama (amb una supervivència del 90%), el colorectal i el d'úter (que aviat quedarà desbancat pel de pulmó).

  Podem prevenir el càncer?

  Els experts calculen que més del 40% dels càncers es poden prevenir si se segueixen unes pautes de vida saludable:

  No fumar
  El consum de tabac és un dels factors de risc més importants en un gran nombre de càncers i en la majoria de malalties cardiovasculars i respiratòries.

  Activitat física moderada
  La pràctica regular d'exercici redueix la possibilitat de desenvolupar alguns càncers, com, per exemple, el de còlon. Tots podem fer coses tan senzilles com caminar mitja hora a pas ràpid cada dia o pujar escales.

  Seguir una dieta saludable i controlar el pes 
  Hi ha una forta evidència que es pot reduir el risc de càncer amb hàbits alimentaris saludables. És recomanable seguir una  dieta variada com la mediterrània i menjar més peix, fruita i verdura.

  Limitar el consum d'alcohol 
  Les begudes alcohòliques augmenten el risc de molts tipus de càncer (coll, esòfag, laringe, còlon, fetge o pàncrees). Cal limitar-ne el consum.

  Evitar l'exposició excessiva al sol 
  Cal prendre el sol amb molta moderació i evitar les hores de més sol, especialment els nens. Les cremades a la pell són la causa del melanoma, un càncer, en principi, poc freqüent, però que cada any augmenta.

  Vacunar-se
  Les vacunes ens poden protegir d'alguns virus associats a certs càncers, com el virus del papil·loma humà, que causa càncer de cèrvix, i l'hepatitis, que pot desencadenar càncer de fetge.

  Fer les proves de detecció precoç 
  Alguns càncers, si es detecten aviat, poden tenir molt bon pronòstic, com el de mama, el de coll d'úter i el de còlon i recte. Les proves indicades de cribratge són: una mamografia cada dos anys (dels 50 als 69 anys), una citologia ginecològica cada tres anys i una prova de sang oculta en femta cada dos anys (a partir dels 50).

  La recerca

  Hi ha un 60% dels càncers que no sabem com es poden prevenir. Ens aquests casos, l'objectiu de la investigació és trobar mètodes per diagnosticar-los el més aviat possible i, així, poder aplicar tractaments més eficaços i augmentar-ne la supervivència. Una gran oportunitat en aquest camp rau en el diagnòstic molecular del càncer que ens permet personalitzar els tractaments. En els propers anys també podrem veure el desenvolupament de la biòpsia líquida que, gràcies a una anàlisi de sang, serà capaç de detectar productes de les cèl·lules cancerígenes abans, fins i tot, de tenir cap símptoma i sense haver d'intervenir el pacient per obtenir mostres del seu tumor.

  Pel que fa als tractaments, cal seguir fent recerca en la immunoteràpia, que estimula el sistema immunitari propi de l'organisme per fer-lo lluitar contra el càncer. També cal avançar en els procediments multidisciplinaris actuals que combinen tractaments biològics dirigits a propietats de les cèl·lules malignes, quimioteràpia, radioteràpia i cirurgia, perquè cada cop siguin més personalitzats i, per tant, més efectius.

  Un dels camps que genera una gran expectativa és el de la bioinformàtica i el tractament del bigdata relacionat amb el càncer. Fa falta programari i eines capaces d'analitzar tones de dades genètiques de pacients de càncer de tot el món per treure'n conclusions i ajustar cada cop més les teràpies.  

  El tractament del càncer en les persones de més de 75 anys i la millora de la qualitat de vida dels llargs supervivents de càncer són, també, dos dels reptes de la investigació

Sala de "Les Homilies"