Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

LA BORDONERA,

nova geganta d'Organyà

DISSABTE 08 JUNY 2024

Nom  Bordonera

Mesures 3,40m i 35 kg

Any 2024

Constructor Taller d'Escultura Casserras

 

La geganta d’Organyà es diu BORDONERA en homenatge a l’hidrònim vital de la nostra Vila, la Font Bordonera.

 

Aquesta geganta ha estat construïda pel Taller d’Escultura Casserras de Solsona i finançada per l’Ajuntament d’Organyà. La seva presentació en públic va ser el 8 de juny de 2024, a la Trobada Gegantera d’Organyà.

 

La figura representa a una dama que dins d’un càntir ens ofereix l’aigua des del mateix brollador de la Font. La donzella recita: “Jo soc la Font Bordonera de la vila d'Organyà. La meva aigua és de primera: és la més bona que hi ha. Beveu-ne, que és clara i pura, de les bones la millor. Tot el qui en beu assegura que tinc tota la raó", un poema de Francesc Espar i Tressens.

 

Està construïda seguint les tècniques i materials tradicionals de la imatgeria festiva catalana. L’escultura és de cartró pedra, policromada a l’oli, amb el cavallet de fusta i els ulls de vidre. En la indumentària s’ha buscat representar una jove de l’època, usant teixits de qualitat com domàs i vellut, per tal de representar una filla de senyors medievals. Una cinta adornada amb pedreria li subjecta un petit vel. Les tonalitats blavoses de la geganta simbolitzen la seva relació amb l'aigua de la font.