Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

PREMIS LITERARIS "HOMILIES D'ORGANYÀ". LLIBRE OBRES 2018.

Francesc Roma l Josep Colom l Miracle Sala | Marc Cerrudo l Pere Guixà l Cristina Álvarez Roig

DIMARTS 20 OCTUBRE 2020

Presentació
El llibre que teniu a les mans conté les obres guardonades en els Premis Homilies d’Organyà corresponents a l’any 2018.
Hi trobareu els relats guanyador i finalista del premi Pirineu de narració literària, els relats guanyadors dels premi Lletres de Dones, Joves Autors i Germans Espar i Tressens i el poemari
guanyador del premi Josep Grau i Colell. Enguany han estat 193 els originals presentats a concurs en el conjunt del premis, una participació mai assolida anteriorment, fet que ve a corroborar el prestigi dels premis i l’interès dels autors a participar-hi.
Organyà, referent de primer ordre en la història de la llengua catalana, acull amb entusiasme els premis que porten els nom de les cèlebres Homilies que l’historiador Joaquim Miret i Sans va descobrir, el 1905, a la rectoria de la vila.

Vuit segles després d’aquell manuscrit, la llengua catalana, malgrat els atacs de què ha estat víctima al llarg dels temps, continua ben viva en l’escriure, el llegir i el parlar de la gent.
El català és la llengua literària amb que s’expressen els gairebé dos-cents autors i autores que han participat en aquests premis i que han enviat les seves obres des d’Andorra, les illes Balears, Catalunya i el País Valencià. És la llengua vehicular a l’Escola Catalana, integradora i oberta alhora. És la llengua de l’administració nacional, territorial i local. I, sobretot, és la llengua d’ús quotidià al cafè, a la plaça, a l’ateneu..., allà on hi hagi gent amb ganes de comunicar-se. Organyà
i les entitats convocants dels premis hi aporten el seu petit gra de sorra.
Els premis literaris Homilies d’Organyà s’encardinen amb la Fira del Llibre del Pirineu, que se celebra a la vila el primer cap de setmana de setembre. És la trobada d’escriptors, d’il·lustradors, editors, llibreters, bibliotecaris, arxivers... i, naturalment, lectors del territori i d’arreu en el marc del centre històric de la població i a recer de l’església col·legiata de Santa Maria, testimoni de les Homilies.
Els jurats dels premis literaris Homilies d’Organyà han estat formats per les persones següents:
Premi Pirineu de narració literària: Isidre Domenjó, Antoni Fiol, Alexandra Grebennikova, Andrés Luengo i Roser Pubill.
Premi Josep Grau i Colell de poesia: Joan Graell, Jaume Invernon, Marta Jordana, Enric Quílez i Elisabet Segura.

Premi Alt Urgell de joves autors: Pepita Clop, Ester Farran, Albert Galindo, Eva Múrica i Eva Serra.
Premi Lletres de Dones de relats curts: Txema Díaz Torrent, Dolors Espluga, Roser Guix, Anna Martí i Rosa Talamàs.
Premi Germans Espar i Tressens de relats viscuts: Jesús Babià, Joan Obiols, Carme Puig, Conxita Rabasa i Carme Ribó.
Els premis literaris Homilies d’Organyà es completen amb el Premi Albert Vives de periodisme a la trajectòria professional, que atorga Òmnium Cultural Alt Urgell.

Fitxers adjunts