Taller formatiu CodiCrak - PREINSCRIPCIÓ

Fundació Politècnica de Catalunya de la UPC.

DIMARTS 15 ABRIL 2025

Domina el teu poder digital jugant!

Preinscripcions obertes a joves entre 9 i 13 anys.

  • Constel·lació Internet (9-11 anys)
    Submergeix-te en l'impacte social de les TIC per a una convivència digital saludable.
  • Odissea a la xarxa (12-13 anys)
    Explora les tecnologies i fes-ne un ús segur i saludable!

T’agrada la tecnologia i vols saber com utilitzar-la millor? Al programa CodiCrack aprendràs a moure’t per l’univers digital de manera segura, creativa i conscient, protegint les teves dades i les dels altres mentre explores tot el seu potencial.

De què va?
És una formació de 30 hores, pensada per a joves de  9 a 13 anys, on coneixeràs com fer un ús intel·ligent de la tecnologia: des de crear contingut digital fins a evitar riscos com el ciberassetjament o la desinformació. Impartida per a professionals de la Fundació Politècnica de Catalunya de la UPC.

⚡ No només aprendràs a navegar per Internet amb seguretat sinó que ho faràs superant missions i desafiaments digitals, jugant i de manera divertida. Acceptes el repte? 

Quan i on?
Caldrà escollir entre la primera i/o la segona quinzena del mes de juliol, de dilluns a divendres de 10.00 a 13.00h, a Organyà.

Activitat gratuïta i oberta a tots els joves.

Constel·lació Internet

Etapa 1: Vull estudiar!

Treballa la cerca i gestió de dades i informació digital, amb l’objectiu de desenvolupar habilitats per navegar, filtrar i avaluar recursos digitals. A través de missions interactives, es fomenta l’organització de la informació i la creació de continguts útils, promovent un ús crític i responsable de les eines digitals.

 

Etapa 2: Jo sóc, tu ets

Se centra en fomentar el respecte, la comunicació i la convivència digital. L’alumnat reflexiona sobre la netiqueta i els comportaments adequats a la xarxa, creant pòsters i lemes que promouen valors com l’empatia i el diàleg per garantir un entorn en línia harmònic.

 

Etapa 3: El meu jo virtual

Treballa la protecció de la privacitat i les dades personals, abordant conceptes com l’ús de contrasenyes segures, la configuració d’ajustos de privacitat i el reconeixement de riscos en compartir informació en línia. L’alumnat elabora un contracte de privacitat digital com a reflexió final.

 

Etapa 4: Titans de la creació digital

Fomenta la creativitat digital a través de la creació i personalització de continguts com targetes de presentació digitals, relats curts, stickers i invitacions virtuals. L’alumnat aprèn a utilitzar eines digitals de manera responsable i col·laborativa, promovent l’expressió artística i l’ús innovador de les tecnologies.

 

Etapa 5: 1, 2, 3… A la Xarxa!

Treballa la interacció digital mitjançant l’ús de formularis com a eina per recopilar informació de manera organitzada i estructurada. A través d’activitats pràctiques, l’alumnat crea i dissenya formularis digitals per comprendre millor les preferències i interessos dels participants del planeta fictici Ekilibria.

Etapa 1: No sense el meu mòbil!

Se centra a ensenyar a l’alumnat a gestionar l’ús de dispositius mòbils i fomentar un ús responsable i saludable de la tecnologia. A través de diverses missions, treballen conceptes com l’addicció, la gestió del temps i les notificacions, culminant amb la creació d’un còmic digital que recull bones pràctiques per millorar el benestar digital.

Etapa 2: Parlant s’entén la gent

Té com a objectiu fomentar una comunicació responsable i empàtica en l’entorn digital, abordant temes com el ciberassetjament i la discriminació a les xarxes socials. L’alumnat participa en sis missions per identificar riscos, promoure relacions respectuoses i treballar habilitats de resolució de conflictes, amb l’objectiu de crear una comunitat virtual més segura i inclusiva.

Etapa 3: Tinc una amiga que…

Se centra en la identitat digital, la netiqueta i la reputació en línia. A través de diverses missions ambientades al metavers Teenverse, l’alumnat aprenen a gestionar la seva presència digital de manera responsable i col·laboren en la creació d’una wiki que recull les bones pràctiques digitals treballades durant l’activitat.

Etapa 4: Cerca bé i encertaràs

Treballa les competències digitals relacionades amb la cerca d’informació de qualitat i la seva verificació. Mitjançant missions interactives, l’alumnat aprèn a utilitzar eines avançades de cerca, filtrar dades, identificar notícies falses i aplicar estratègies per realitzar cerques eficients, tot desenvolupant el pensament crític i promovent l’ús responsable d’Internet.

Etapa 5: Codi secret

Aprofundeix en la protecció digital i la ciberseguretat amb activitats pràctiques que inclouen la identificació de vulnerabilitats, la creació de contrasenyes segures, la investigació de ciberatacs i la promoció de bones pràctiques tecnològiques. L’alumnat reflexiona sobre els riscos en línia i desenvolupa eines per protegir la seva informació personal.